28. MAVİ GEZEGEN ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

/ 10 Temmuz 2019 / / yorumsuz
28. MAVİ GEZEGEN ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU

Japon Asahi Cam Vakfı tarafından düzenlenen, Başkanlığını Kazuhiko Ishimura’nın yaptığı en önemli uluslararası çevre ödüllerinden biri olan “Mavi Gezegen Ödülü” her yıl bilimsel araştırma ve uygulaması ile olağanüstü başarılar elde eden ve bu sayede küresel çevre sorunlarının çözülmesine yardımcı olan iki kişiye veya sivil toplum kuruluşuna verilmektedir. 2019 yılı adayları arasında Yönetim Kurulu tarafından bu yıl ödülü almaya Prof. Eric Lambin (Belçika) ve Prof. Jared Diamond (ABD) layık görüldü.

Prof. Eric Lambin. Küresel ölçekte yapılan arazi kullanım değişikliklerini, ekosistemler üzerindeki etkilerini ve politikaların etkinliğini, uydu ölçeğinde uzaktan algılama teknolojilerini ve kendine ait orijinal zaman serisi yöntemini kullanarak açıklamıştır. Başlangıçtan itibaren, arazi kullanımı değişikliklerinin küresel sistemler üzerinde küresel olarak olumsuz etkilere yol açtığına işaret etmektedir. Sosyoekonomik verileri ilişkilendirerek ekonomik faaliyetler ile arazi kullanımı arasındaki ilişkiyi açıklamıştır. Araştırma faaliyetleri, kamu otoritelerinin ve özel girişimlerin ormanları korumak için arazi kullanım politikaları geliştirmelerini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu araştırma bulguları, orman sertifikalandırma programlarından en iyi şekilde yararlanmak, yeşil satın alma taahhütlerini uygulamak ve yeşil tedarikin teşvik edilmesi için bilimsel destek sağlamıştır. Sosyoekonomik faaliyetlerin bireyden küresel ölçeğe sürdürülebilirliğini artırmak için somut müdahalelerin ve uygulamaların benimsenmesini teşvik ederek büyük katkılar sağlamayı başarmıştır.

Prof. Jared Diamond. Fikirleri ve argümanları,  uygarlık teorisi, örgütsel teori ve toplum teorisini barındıran ve olağanüstü entelektüel keşifler sonucu üretilen üçlemesinde yer almaktadır. Bunlar: Guns, Germs, and Steel (Tüfek, Mikrop ve Çelik), İnsan Topluluklarının Yazgıları, 1997’de yazdığı kitabın adıdır. 1998’de kurgusal olmayan genel eser dalında Pulitzer Ödülü ve En İyi Bilim Kitabı dalında Aventis ödülü kazanmıştır. Colleps (Çöküş), toplumların başarısız olmayı veya başarılı olmayı nasıl seçtikleri, yazarın ilk önce çöküşü tanımladığı bir kitaptır. The World Until Yesterday (Düne Kadar Dünya), geleneksel toplumlardan ne öğrenebiliriz? 2012 yılında yayınlanmıştır. Araştırmacı yazar günümüz çevre sorunlarının kökleri hakkında çok geniş bir perspektiften derinlemesine bir bakış açısı sağlayarak, çevre meselelerinin insan uygarlığı tarihindeki önemini benzersiz bir bakış açısıyla açıklar. Collapse’te küresel çevre konularında 12 maddeyi ana faktör olarak listelemektedir. Herhangi bir insanlık tarihi çalışmasında çevre konularını temel olarak görmüştür. Bu konsepte dayanarak, uluslar ve nesiller arasındaki çağdaş medeniyet bilincini medeniyetin sonraki adımları hakkında düşünme zihniyetine doğru etkilemiştir. Profesör Diamond’ın bu başarıları büyük beğeni toplamaya devam ediyor.

Her iki ödül sahibine birer takdir belgesi, hatıra ödülü ve 50 milyon yen (yaklaşık 2.500.000 TL) teşfik ödülü verilecek. Ödül töreni 11 Aralık 2019’da Tokyo’da Palace Hotel’de yapılacak. Ödüle layık görülen araştırmacıların hatıra dersleri 12 Aralık’ta Tokyo Üniversitesi’nde, 14 Aralık’ta Kyoto Üniversitesi’nde yapılacak.

Ayrıntılı bilgi için:

Ashai Glass Foundation