5 Aralık DÜNYA TOPRAK GÜNÜ

/ 24 Kasım 2019 / / yorumsuz
5 Aralık DÜNYA TOPRAK GÜNÜ

İlk olarak Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği (IUSS) tarafından 2002 yılında uluslararası toprak gününün belirlenmesi önerilmiştir. Tayland Krallığı’nın öncülüğünde ve Küresel Toprak Ortaklığı çerçevesinde, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Dünya Toprak Günü’nün küresel farkındalık yaratma platformu olarak resmi bir gün olarak belirlenmesini destekledi. FAO, Haziran 2013’te düzenlediği Konferans’da Dünya Toprak Günü’nü oybirliği ile onayladı ve 68. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda resmi olarak kabul edilmesini istedi. Aralık 2013’te BM Genel Kurulu 5 Aralık 2014’ü ilk resmi Dünya Toprak Günü olarak belirleyerek bu talebe olumlu cevap verdi. Birleşmiş Milletler aynı zamanda 2015 yılını da Uluslararası Toprak Yılı ilan ederek toprakların önemi konusunda küresel farkındalığın artırılmasına katkı sağladı.

Dünya Toprak Günü, her yıl 5 Aralık’ta sağlıklı toprağın önemine dikkat çekmek ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini savunmak için bir araç olarak düzenlenmektedir.

5 Aralık 2018 Dünya Toprak Günü’nün teması “Toprak Kirliliğini Önlemek İçin Çözüm Ol” sloganı ve #ToprakKirliliğiniDurdur etiketi ile kutlandı.

FAO, dünya topraklarının 3’de 1’inin bozulmuş olduğunu bildiriyor. Gizli bir tehlike olan toprak kirliliği nedeniyle ise daha fazla toprak kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Toprak kirliliği görünmez olabilir ve çok uzak görünür, ancak herkes ve her yer etkilenir. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması bekleniyor. Toprak kirliliği ise yediğimiz yiyecekleri, içtiğimiz suyu ve soluduğumuz havayı zehirleyen dünya çapında bir sorundur. Küresel ölçekte bir veri bulunmadığından sorununun varlığı ise hala bilinmemektedir.

Etiketler