Okyanuslar, İklim Değişikliği Nedeniyle Çok Hızlı Isınıyor!

/ 30 Ocak 2019 / / yorumsuz

Science dergisinde yayınlanan son rapora göre okyanuslar, iklim değişikliğinin hızı sebebiyle tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde ısınıyor.

Okyanuslar, İklim Değişikliği Nedeniyle Çok Hızlı Isınıyor!

Isıl genişleme büyüyor ve ısınan okyanuslar eskiye kıyasla daha fazla yer kaplıyor. Araştırmaya göre, erimiş buz ve buzullar nedeniyle yükselen deniz seviyesinin yüzyılın sonuna kadar yaklaşık 30 cm artacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda sıcak okyanuslar fırtınaların, kasırgaların ve aşırı yağışların şiddetini artırmada önemli bir faktör olarak gösteriliyor.

Okyanuslar, ısınmayı o kadar etkili bir şekilde absorbe ediyorlar ki, sera gazı emisyonlarının aniden durdurulduğu bir senaryoda bile, suların yeniden soğuması onlarca yıl alabilir.

Geçtiğimiz perşembe günü Science dergisinde yayınlanan raporda, okyanusların ısınmasının hızlandığını ve küresel sıcaklık artışlarının dünya genelinde aşırı hava koşullarına yol açabileceğini gösteren iklim değişikliği modellerinin öngörüleriyle eşleştiği tespit edildi.

Makalenin yazarlarından Kaliforniya Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Zeke Hausfather şunları söyledi: “2018, dünya yüzeyi ısısı açısından kaydedilmiş en sıcak dördüncü yıl olacak olsa da, okyanus suları bakımından kesinlikle en sıcak yıl olacak. Okyanus su sıcaklığı rekoru, 2017 ve 2016 yıllarında olduğu gibi yeniden kırılacak. İklim değişikliğini tespit ederken okyanus sularındaki ısı değişimini takip etmek dünya yüzeyinin sıcaklığını takip etmekten çok daha basit ve etkili bir yöntem. ”

Okyanuslar, sera gazları tarafından atmosfere hapsolmuş fazla enerjinin yüzde on kadarını emer ve dünyanın iklimini düzenlemede kilit rol oynar. Ancak okyanusların küresel iklim sistemindeki rolü, kısmen veri eksikliği ve deniz çevresini inceleme zorluğu nedeniyle yıllarca göz ardı edilmiştir.

Sadece son yıllarda bilim insanları, Yakın geçmişte tampon görevi görerek iklim değişikliğinin etkisinin çoğunu etkili bir şekilde emen ancak son dönemde kapasitelerini aşmak üzere oldukları anlaşılan okyanusların tüm önemini anladılar.

Son zamanlarda yayınlanan farklı araştırmalar son 150 yıl boyunca okyanuslar için tahmin edilen sıcaklık tahminlerini inceledi ve dikkat çekici bir ısınma olduğuna işaret etti.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan araştırmada, okyanusların son yüz elli yılda emdiği toplam ısının dünya nüfusunun yıllık enerji kullanımının yaklaşık 1000 katı olduğu açıklandı. Guardian’ın yaptığı bir analizde de okyanus sularının emdiği enerji miktarının son 150 yıl boyunca her saniye bir atom bombası patlatılsa ortaya çıkacak enerji miktarına eşit olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarında düzenlenen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde, sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil ve sert önlemler alınmadığı sürece, dünyanın 2030’dan itibaren küresel ısınmanın korkunç etkileriyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyarılarda bulunulmuştu.

Science’da yayınlanan bu yeni rapor, farklı okyanus sıcaklık ölçümleri ve ölçümlerdeki çelişkilerin neden olduğu farklılıkları gidermek için 2014 ve 2017 arasında yayınlanan dört çalışmayı analiz etti.

Uydu, şamandıra ve gemi sistemleri, iklim değişikliğinin okyanuslar üzerindeki etkisine ilişkin veri toplamak için kullanıldı. Geçtiğimiz on yılda, Argo olarak bilinen 4.000 şamandıralı ağ, okyanusların sıcaklığı, tuzluluk derecesi ve asitleşmesi hakkında emsalsiz bir veri seti sağladı.

Farklı metodolojilerle hazırlanmış dört çalışmayı inceleyen ve 1970’lere kadar uzanan verilerin karşılaştırıldığı yeni raporda daha önce mümkün olandan daha doygun bir resim oluşturabildi.

Kaynak:

https://www.theguardian.com/environment/2019/jan/10/warming-oceans-likely-to-raise-sea-levels-30cm-by-end-of-century-stud-Sinem Uğurdağ-

BÜLENT ÖZGEN-HABER  MERKEZİ