DOĞANIN SESİ DERGİSİ 6. SAYISI YAYINLANDI

/ 18 Şubat 2021 / / yorumsuz
DOĞANIN SESİ DERGİSİ 6. SAYISI YAYINLANDI

Değerli üyelerimiz ve okuyucularımız,

Derneğimizin kuruluşu ile yayın hayatına başlayan dergimizin bu sayımızla birlikte üç yılını geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bundan sonra da siz değerli üyelerimizin ve bilim komisyonumuzun katkılarıyla yayın hayatımıza devam edebilmeyi ümit ediyoruz. Dergi çalışmalarımızın yanı sıra Doğanın Sesi söyleşi programlarımız da devam etmektedir. Söyleşi programlarımıza Derneğimizin bilim danışmanı hocalarımızın katılımları ile birlikte önemli çevre sorunları ve doğa koruma konularına odaklanan programlar şeklinde devam edeceğiz. Bu kapsamda; ilk programımızda Covid-19 salgın süreci içerisinde önemi daha da artan, diyetimizde en önemli yeri tutan ve yabani ataları topraklarımızda yayılış gösteren “Buğday” bitkisini Prof.Dr. Saime Ünver İkincikarakaya hocamızla konuştuk. Programımızın ikinci bölümünde zootekni ve hayvan besleme uzmanı olan Doç.Dr. M.Salih Karaçaltı hocamızla üretiminin ve üreticilerinin desteklenmesi gereken Ankara Keçisi varlığımızı ve korunması için alınması gereken tedbirleri değerlendirdik. Üçüncü programımızda Prof.Dr. Nursel Aşan Baydemir hocamızla mağara ekosistemlerinin araştırılması, korunması, yönetimi, başta yarasa türleri olmak üzere biyolojik çeşitliliği üzerine bir söyleşi yaptık. Dördüncü programımızda ise artan şehirleşme ve madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altında olan bozkır ekosistemlerimizin biyolojik çeşitliliği, önemi, korunması ve yönetimini Prof.Dr. Mustafa Aydoğdu hocamızla değerlendirme fırsatı bulduk. Söyleşi programlarımız web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızdan izlenebilmektedir.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi Tür ve Habitat İzleme Projesi kapsamında “Göksu Deltası Kumsal Alanında Deniz Kaplumbağaları (Caretta caretta ve Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) Popülasyonlarının Araştırılması, İzlenmesi ve Korunması Projesi’’ kapsamında yürütülecek faaliyetler, projenin görünürlüğünün artırılması, tanıtılması ve başarılı bir koruma kampanyası oluşturulması için Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ile derneğimiz arasında işbirliği protokolü imzalandı. Derneğimiz ayrıca Yuva Derneğinin Kyoto Club (İtalya) ortaklığı ile yürüttüğü ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Çevre Okuryazarlığı İletişim Ağı Projesi” kapsamında kurulan “Küresel Okuryazarlık Ağı”na katılmıştır.

Derneğimizce bu yıl da Geleceğe Nefes Fidan Dikim Kampanyasına katılım sağlanmıştır. Türkiyem Vakfının desteği ve Evci Köyü Muhtarlığının işbirliği ile salgın nedeniyle az sayıda üyemizin katılımıyla fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Ayrıca 21 Mart’ta Uluslararası Orman Günü kapsamında Kırıkkale Üniversitemizde planladığımız ancak Covid-19 salgını nedeniyle ertelemek zorunda kaldığımız fidan dikimi de aynı gün gerçekleştirildi. Geleceğe nefes olacak ormanlara vesile olan ve katkı sağlayan tüm doğa severlere ve üyelerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonra da her yıl üyelerimiz adına bir fidan dikmeyi programımıza dahil ettik.

Dernek üyelerimize ve doğa dostlarına yeryüzünü paylaştığımız bütün canlılarla birlikte sağlıklı ve mutlu yeni bir yıl diliyoruz.

Serap KANTARLI
Yönetim Kurulu Başkanı

 

Avatar photo

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. 1994 yılında Çevre Bakanlığında Biyolog olarak göreve başladı. Meslek kariyeri boyunca çevre yönetimi ve doğa koruma konularında hem mesleğinde hem de gönüllü olarak çok sayıda proje, yayın ve kampanya çalışmalarına katıldı. 1999-2017 yılları arasında Türkiye Tabiatını Koruma Derneğinde gönüllü olarak aktif görevlerde bulundu, 2009-2017 tarihleri arasında Genel Başkan Yardımcılığı, aynı zamanda 2010-2018 yılları arasında Tabiat ve İnsan dergisi sorumlu yazı işleri müdürlüğü yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Su ve Toprak Kirliliği İzleme Şube Müdürlüğü görevinden Nisan 2023'de emekliye ayrıldı.

Yorum yaz