MAVİ DÜNYANIN RENKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ

MAVİ DÜNYANIN RENKLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
HEDEF 14: Sudaki Yaşam
İklim değişikliğinin en fazla etkilediği ekosistemler okyanuslar ve denizlerdir. Okyanuslar gezegenimizin yaşam desteğidir ve küresel iklim sistemini düzenler. Bilinen yaklaşık 10 milyon türe ev sahipliği yapan ve bilimsel keşifler için büyük potansiyele sahip dünyanın en büyük ekosistemidir. Okyanuslar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan yıllık CO2 emisyonlarının yaklaşık % 23’ünü emen aynı zamanda gezegenin en büyük karbon yutağıdır. Bununla birlikte, emilen CO2, deniz suyunun daha asidik hale gelmesine neden oldu. Endüstri öncesi zamanlardan bu yana okyanusların pH seviyesinde yüzde 26’lık bir düşüş yaşandı. Bu yüzyılın sonuna kadar, tüm deniz yaşamının yarısını etkileyecek şekilde okyanuslardaki asitliğin %100-150 artış olacağı öngörülmektedir. Balık stoklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmek, yoksulluğu, açlığı ve yetersiz beslenmeyi azaltmak ve ekonomik büyüme sağlamak için çok önemlidir. Biyolojik olarak sürdürülebilir seviyelerdeki balık stoklarının oranı 1974’te yüzde 90,0’dan 2015’te yüzde 66,7’ye ve 2017’de yüzde 65,8’e düştü. 2017 yılında biyolojik olarak sürdürülebilir seviyelerdeki balık stoklarının %37.5 lik bir oranla Akdeniz ve Karadeniz’de en az seviyede olduğu görüldü.

Doğa ve Sürdürülebilirlik Derneği (DOSDER) 5 Haziran Dünya Çevre Günü başlayacak ve 8 Haziran Dünya Okyanuslar Gününde tamamlanacak 5-8 Haziran 2022 tarihleri arasında “Mavi Dünyanın Renkleri Fotoğraf Sergisi” ile hem Sürdürülebilir Kalkınma Sudaki Yaşam Hedefine katkı sunmayı hem de yok olan okyanus ve deniz biyolojik çeşitliliğini tanıtmayı ve farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Etkinlikte fotoğrafların yanında sorunlar çözümler konusunda 6 poster sunumu ve gençlik komisyonumuzca çocuklara yönelik atölye çalışmaları da yapılacaktır.

POSTERLER

Posterler Gençlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Rumeysa Toper tarafından hazırlanmıştır.