Sürdürülebilir Mobilitenin Geleceği Paneli ve Elektrikli Araçlar Ekosistemi Programına Katılım Sağlandı

/ 26 Şubat 2024 / / yorumsuz

İstanbul Teknik Üniversitesi İleri Araç Teknolojileri Araştırma Merkezi (İTÜ-İLATAM) ve Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi (SMİ)’nin birlikte organize ettiği “1. Sürdürülebilir Mobilitenin Geleceği Paneli ve Elektrikli Araçlar Ekosistemi” programı 21 Şubat 2024 tarihinde İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Panele Derneğimizi temsilen İstanbul Temsilcimiz Av. Seval Çiçek katılım sağladı. Üç oturumdan oluşan panelde sırası ile “Sürdürülebilir Mobilitenin Gelişimi ve Enerji Yönetimi”, “Yeni Jenerasyon Mobilite Ekosistemleri” ve “Sürdürülebilir Mobilite Ekosistemi Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları” başlıkları ele alındı.

Elektrikli araçlarda sürdürülebilirlik ve çevreye etkilerinin gündeme alındığı programda elektrikli araç teknolojilerinin gelişimi, elektrikli araçlara olan talebin hızla artması ile elektrik dağıtım ve üretim sistemlerinin nasıl yönetilmesi gerektiği, elektrikli araç şarj istasyonlarının gelişimi ve geleceği konusunda önemli gelişmeler ve projeler dile getirildi. Diğer yandan gelişen ve değişen batarya teknolojilerinin araçlara ve şebekeye etkileri ile ömrünü tamamlamış elektrikli araç bataryalarının geri dönüşümü ve çevresel yönetiminin önemi anlatıldı. Panelde elektrikli araç sektörünün bankacılık ve sigortacılık alanına etkileri de gündeme alınmış olup elektrikli araç tüketicilerinin talep ve ihtiyaçlarına cevap verecek yeni nesil ödeme sistemleri ve sigortacılık ürünleri anlatıldı. Dikkat çeken bir diğer önemli konu mobilite ekosisteminin blockchain tabanlı dijitalleşmesiydi. Blockchain teknolojisi ile araçların dijital kimlikleri, yedek parça sistemleri, araç bakım bilgileri, sıcaklık, şarj süresi ve pil verimliliği gibi birçok verinin kaydedilerek güvenli sürüş deneyimi amaçlanmadığının altı çizildi.

Alanında uzman kişileri bir araya getiren panelde, elektrikli araç teknolojilerinin geleceğinin sadece teknolojik değil aynı zamanda finansal, toplumsal ve çevresel bakış açısı ile ele alınması ve genç nesil ile iş dünyasını bir araya getirmesinin umut verici olduğunu bildiren temsilcimiz Sayın Çiçek, bununla beraber elektrikli araçlar için en büyük üretim maliyetini oluşturan ve çoğunlukla lityum, kobalt ve diğer minerallerden üretilen pillerin geri dönüşümü için daha gelişmiş stratejilere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.