Doğa Dostu Çocuk Programı kapsamında biyolojik çeşitlilik farkındalık çalışması yapıldı
Derneğimizce 15 Kasım 2018 tarihinde Kırıkkale Keskin İlçesi Konur Köyü İlköğretim Okulunda Doğa Dostu Çocuk Programımız (DODO) kapsamında biyolojik çeşitlilik farkındalık çalışması yapıldı.
İklim değişikliğinin, zengin biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlere sahip ülkemizdeki doğal ekolojik sistemlerin bileşimini ve üretkenliğini bozacağı ve biyolojik çeşitliliği azaltacağı, bitki, hayvan ve mikroorganizmaların doğal yaşam alanlarında değişikliklere yol açacağı kaçınılmaz bir gerçektir. İklimdeki değişikliğe ve bozulan iklim rejimlerine türlerin tepkisi farklı düzeyde ve farklı biçimde olacağından, birçok ekosistemin yapısı, bileşimi, üretkenliği ve coğrafî dağılışı bozulacaktır.
Derneğimizce biyolojik çeşitliliğin önemi konusunda çocuklarda farkındalık oluşturmak amacıyla Konur Köyü İlköğretim Okulunda “Biyolojik Çeşitlilik için Fidan Dikimi” etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında öğrencilerle okul bahçesine çeşitli fidanlar dikildi. Öğrencilere yönelik olarak üyemiz Ü.Savaş Baran tarafından FAO YUNGA programından hazırlanan oyun ve etkinliklerle biyolojik çeşitliliğin önemi ve korunması konusunda farkındalık çalışmaları yapıldı.
Ancak, bu beklenen ekolojik değişiklilerin birçoğu, iklimdeki değişikliklerin arkasından on yıllardan yüzyıllara kadar gecikebilir. Faunanın ve floranın yaşam yerleri değiştikçe, yeni gelen türler yüzünden biyolojik çeşitlilikte yerel artışlar olabilir. Ancak artan olumsuzluklar (salgın hastalıklar ve yangınlar), biyolojik çeşitlilikte azalmaya ve istenmeyen türlerde artışlara da yol açabilir, habitatlardaki bölünmeler, iklime bağımlı türlerin göçü için yeni engeller yaratabilir.
Etkinlikte üyelerimiz Bülent Özgen, Zeynep Nuray Bayar ve Gülhan Özer adına meyve ve kiri ağacı fidanları dikildi.
Yorum yaz